In ultimii ani, a patruns in Romania o sarbatoare care nu-si are originea pe meleagurile noastre, si anume Halloween-ul. Tot mai des, se organizeaza diverse activitati pe aceasta tema. Desi adoptat recent in Romania, Halloween-ul are in fiecare an tot mai multi participanti. Copiii participa cu entuziasm si foarte mult zel, pregatindu-se din vreme.

Cu toate ca in tara noastra sunt foarte putini care cunosc semnificatia zilei de Halloween, majoritatea au adoptat  obiceiurile privind costumatia si decoratiunile. Copiii se pot deghiza in print/esa, pirat sau diverse alte personaje din lumea povestilor. De asemenea, ei cioplesc dovleci in diverse forme, cat mai inspaimantatoare.

Pentru o seara, copiii si oamenii mari isi pot imagina ca sunt intr-o lume de basm si problemele nu exista. De asemenea, pentru cei mici este o modalitate prin care sa profite din plin de lumea fascinanta a copilariei, isi pot pune in valoare creativitatea si pot primi daruri pentru munca depusa. Aceasta sarbatoare este printre preferintele copiilor care se implica cu daruire in activitati pe teme originale, legate de Halloween.

In 31 octombrie 2011, Scoala cu clasele I- VIII Nr.1 Floresti a organizat carnavalul “Happy Halloween Scare”, unde au participat  elevii claselor V-VIII.

Obiectivul general al activitatii a fost cunoasterea unor elemente de cultura anglo-saxona, a traditiilor si obiceiurilor din spatiul anglo-saxon, mai ales provenienta si obiceiurile sarbatorii de Halloween, cat si socializarea elevilor scolii noastre.

Obiective specifice:

  • dobandirea de catre elevi de cunostinte cu privire la originea sarbatorii de Halloween; vechi legende, simboluri, culori, traditii si obiceiuri ale copiilor, costumatii, jocuri si cantece specifice;
  • aplicarea cunostintelor dobandite la orele de limba engleza prin interpretarea de poezii si cantece de Halloween;
  • folosirea imaginatiei copiilor in crearea de decoruri specifice sarbatorii si costumelor de carnaval;
  • stimularea spiritului de competitie prin participarea la jocuri si concursuri.

Activitatile au fost variate:

  • impodobirea salii cu decoruri de Halloween;
  • vizionarea unui material ppt despre sarbatoarea de Halloween;
  • concurs de dovleci „jack-o-lanterns” (felinar din bostan);
  • concurs – parada mastilor si alegerea celor mai reusite costumatii;
  • Trick or Treat!”- pacaleli si impartirea dulciurilor.

Elevii au fost foarte incantati de activitate, au dat dovada de multa imaginatie, au socializat si au promis ca anul viitor vor fi mai creativi si mai “originali”.

Multumim pentru intregul material doamnei Ciocîrlan Georgiana Silvia – profesor de limba franceza si engleza la Scoala cu clasele I-VIII Nr 1 Floresti.