În perioada 2-6 aprilie 2012, învăţământul românesc a experimentat săptămâna „Şcoala altfel”, cu programe dedicate activităţilor educative, cu prezenţa obligatorie a elevilor. Săptămâna  „Şcoala altfel” a fost o imbinare de şcoală şi de timp petrecut într-un mod plăcut de către elevi, şcolarii având astfel un bun prilej de a-şi cunoaşte mai bine dascălii şi de a consolida relaţia cu aceştia. Fără presiunea unui clopoţel, a tablei, si mai ales a lectiei elevii s-au bucurat în unanimitate de săptămâna  “altfel”. Elevii de la Scoala cu clasele I-VIII Nr.1 Floresti dar si prescolarii de la Gradinita arondata s-au bucurat de această săptămână prin participarea la mai multe activitati care le-au starnit interesul.

Prima  activitate este cea de pe 02.04.2012, cea de formare a deprinderilor şi priceperilor, de vizionare filme istorice sau cu specific literar. Elevii au participat la activitati de confectionare cosulete, incondeiere oua, realizare  origami. În cadrul acestei activităţi, copiii au invatat sa-si confectioneze singuri obiecte de decor atat pentru masa festiva de Pasti, cat si pentru aranjarea spatiului propriu. Au vizionat şi documentare, au citit şi articole cu importanţă vitală pentru dezvoltarea psiho-intelectuală si fizica a copilului: “Cat de chimici suntem”? Nu trebuie neglizata nici activitatea de igienizare  salilor de clasa de la Gradinita cu program normal Floresti in care prescolarii au invatat cum sa-si pastreze curat spatiul comun.

Marti, 3.04.2012 am vizionat filme dedicate lui I.L Caragiale (dat fiind 2012 anul Caragiale), elevii si prescolarii au participat la dezbateri privind importanta plantelor in viata noastra, elevii de gimnaziu au vazut o alta fata, mai blanda, a matematicii si fizicii, au fost realizate concursuri de tipul “Vocea clasei”. Sa nu uitam de calatoriile virtuale catre orase precum Londra si Paris.

Pe data de 04.04.2012, miercuri, în primele ore ale dimineţii, elevii au făcut ordine şi curăţenie în sala de clasă, apoi, după ce s-a ridicat roua, au ieşit în curtea şcolii pentru igienizarea spaţiului înconjurător. Mai întâi au observat şi analizat natura, apoi au plivit şi îngrijit pomii şi florile din curtea şcolii, în tot acest timp subliniind importanţa plantelor în viaţa omului, iar datoria noastră este de a o proteja pentru a ne crea un mediu sănătos, propice vieţii. Apoi am pornit pregătiţi cu saci menajeri şi coşuri de gunoi, mănuşi şi mult entuziasm în acţiunea de igienizare a spaţiului verde din jurul şcolii şi din localitate. S-au realizat deplasari  (care nu au depasit doua ore) catre padurea din apropierea comunei, cicloturism si deplasari catre Manastirea Stramba din localitatea Gaiseni, un important obiectov cultural din secolul al XVII-lea. Am servit o gustare, am facut drumetii iar la final am lasat locul curat asa cum ne-am dori sa-l gasim si alta data. Ne-am bucurat ca ne-am putut indeparta de televizor si de calculator chiar si pentru o perioada scurta.

În cea de-a patra zi, pe data de 05.04.2012, în primele ore ale dimineţii am efectuat întreceri sportive, am făcut diverse jocuri sportive de orientare şi cercetare. Sportul este factorul determinant în dezvoltarea armonioasă a organismului, iar copiii noştri trebuie să conştientizeze că mişcarea ajută la relaxare şi la destindere, fapt ce îi ajută să înveţe mai mult şi mai bine, sporindu-le capacitatea de concentrare. Am incercat sa- i invatam sa se joace,sa afle ce inseamna spirit de echipa, iar in ultima parte a zilei am realizat un campionat de tenis de masa ; am avut trei locuri castigatoare: I, II, III, fiecare elev castigator primind cate o cupa. Alte concursuri –au realizat in cadrul altor discipline: “Cine stie castiga” la disciplina matematica,” karaoke” la disciplina lb. franceza, concurs de cultura generala , in cadrul disciplinelor geografie- istorie.

Vineri, în ultima zi a programului, am desfăşurat programe dedicate artelor: o galerie de pictură, traditie latina versus traditie romaneasca, sarbatoarea Pastelui la romani, Carnaval dedicat lui I. L. Caragiale, concursuri sportive (Fotbalul e viata mea), vizite la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din satul Floresti. Spre finalul zilei si a saptamanii totodata am organizat concursuri de costume si dans popular.

Speram ca aceasta saptamana a fost de bun augur pentru colectivul Scolii noastre, elevi si profesori, ajutandu-ne sa ne cunoastem mai bine intr-o lume in care se pune foarte mare accent pe scoala incluziva. Mai jos puteti gasi cateva fotografii cu elevii in timpul desfasurarii acestei activitati.

Album foto
Scoala noastra altfel